torstai 22. toukokuuta 2014

Sisäistä urheilijaa etsimään


En ole koskaan harrastanut urheilua tai liikuntaa säännöllisesti, enkä varsinkaan harrastanut kilpaurheilua. Lapsuuden pihakaverit laittoivat minut kolmivuotiaana pesäpallokentän reunalle kivelle istumaan ja käskivät olla maalivahtina. Ala-asteella olin hiihtokisoissa aina neljäs – seitsemästä oppilaasta. Yläasteella liikuntanumeroni oli seiska ja lukiossa kasi. Pidän hitaista kävelyistä ja työmatkapyöräilystä, mutta hikoilu ja hengästyminen tuntuvat pahalta. Keski-ikä on kuitenkin koittanut, ja olen antanut median tiedottaa itselleni, että viimeistään ennen viittäkymppiä naisen pitää hankkia itselleen lihaksia. Liikunnan terveellisyys monella muulla tavalla on myös kiistaton tosiasia. Pikkuhiljaa kaikki on viitannut siihen suuntaan, ettei liikunnan lisäämistä elämään enää voi välttää. Ja muutama kuukausi sitten aloin miettiä, löytyisikö minusta sittenkin sisäinen urheilija.

Tajusin, että olen työmatkapyöräillyt koko työurani ajan, kuusitoista vuotta.  Viimeiset seitsemän vuotta olen pyöräillyt vain lumettomana kautena, ja ollut läkähtyä kevään ensimmäisillä pyöräilykerroilla kunnon päästyä talvella romahtamaan. Antaisiko sitkeä pyöräilyni kuitenkin jotain pohjaa urheilun aloittamiselle?

Juokseminen minua ei ollut koskaan kiinnostanut. Olin kuitenkin edelliskeväänä kokeillut, millaista olisi opetella juoksemaan puoli tuntia Couch to 5K -ohjelman avulla. Ensin piti jaksaa juosta vain yksi minuutti. Onnistuin seuraamaan ohjelmaa pari kuukautta, kiitos jalkapalloilijapoikani. Juokseminen tuntui epämiellyttävältä.

Samaan aikaan sisäisen urheilijan heräilyn kanssa vanha ystäväni aloitteli maratontrainerkurssia ja pursusi ohjeita juoksusta kiinnostuneille ja vähän kiinnostumattomillekin. Sisäisen urheilijani etsintä vaati juuri silloin hiukan keskusteluapua, ja sitä löytyi trainer-ystävältäni. Juokseminen alkoikin oikeiden ohjeiden myötä kiinnostaa yhä enemmän, vaikka maraton ei ihan ykkösjutulta tunnukaan.

Nyt ollaan siinä pisteessä, että muutama kuukausi on juoksenneltu ja ensimmäinen juoksukisa on edessä. Pienen kulmakuntajuoksun seitsemän kilometriä tutussa maastossa, miten se tuntuukin korkealta kynnykseltä? Haluatko kuulla, miten kisassa käy, miten tähän on tultu ja miten tästä mennään eteenpäin? Tervetuloa seuraamaan blogiani!



4 kommenttia:

  1. No tottavie haluan kuulla!
    t. trainer-ystävä, jolta pursuaa neuvoja, ohjeita ja tsemppausta myös niille, joita ei kiinnostaisi
    ps. Ihana saada ihmisiä juoksemaan - toiset alkavat innostua puheistani, toiset juoksevat puheitani karkuun

    VastaaPoista
  2. Oi, kiitos! Seuraan blogiasi varmasti jatkossa. Mietin vain, että kaipa siis muistat kirjoittaa blogiasi seisaaltaan tai kenties sopivassa joogavenytysasennossa, et kai istu pitkään kirjoittamassa sitä. Nimittäin viime aikoina olen kuullut istumisen epäterveellisyydestä. Istuminen töissä riittää, kotona esimerkiksi hyvä on pehmeä jumppamatto lattialla ja siinä hieman foam rollereita samalla käyttäen, ehkäpä. :)

    VastaaPoista
  3. Mukavaa saada uusia seuraajia!

    Itse en ole ollenkaan varma, olisiko seisaallaan kirjoittamisesta minulle hyötyä. Töissä on nyt sähköpöytävillitys, mutta en oikein usko, että sellainen olisi kustannusvaikuttava minulle. Yleensä keskittymiskykyni on sen verran heikko, että nousen muutenkin koneen äärestä monta kertaa päivässä ja ihan varmasti tunnin välein. Tästä olisikin hyvä etsiä lisää tietoa.

    VastaaPoista