perjantai 16. tammikuuta 2015

Nastoja vaiko ei

"Ole aina iloisella päällä niinkuin kissa liukkahalla jäällä."

Mikähän sillä kissalla niin hauskaa oli siellä jäällä? Luistimilla tietysti jäällä voi olla kovinkin hauskaa, mutta eihän kissoilla ole luistimia. Kissoilla on kynnet. Käyvätköhän ne jäänastoista? 

Olen huomannut, että monella juoksijalla on selvä käsitys jäänastoilla varustettujen juoksukenkien tarpeellisuudesta ja ylivertaisuudesta. Eräskin työkaveri uhosi, ettei juoksisi talvella askeltakaan ilman nastoja. "Oletko sitten joskus juossut?" kysyin. "No en", kaveri vastasi. 

Samaa olen kuullut useammalta taholta: nastojen käyttäjät vannovat niiden nimeen. Nastakenkä estää vammat ja vastukset ja pitää mielenkin hyvänä. Kliinistä vertailututkimusta nastakenkien vaikutuksista vammojen estoon väestössä tuskin kuitenkaan löytyy. Tosin autonrenkaista tiedämme, että nastarenkaiden käyttö toki ehkäisee onnettomuuksia. 

Lisäksi nastojen käyttäjät vannovat usein juuri sen tunnetuimman valmistajan tuotteen nimeen. Nastoja on kuitenkin useammankin eri valmistajan kengissä, Googlella löysin nopeasti ainakin viisi eri merkkiä. 

Itse olen aika hidas omaksumaan uusia juttuja, ja näitä urheilujuttuja varsinkin. Ensimmäinen juoksutalveni oli vähäluminen ja toinenkin näyttää samanlaiselta. Lisäksi juoksen vielä aika vähän ja hitaasti. Siksipä yhteenlaskettuna näinä kahtena talvena muistan vain yhden päivän, jolloin nastat olisivat saattaneet olla minulle tarpeen. Silloinkin kyllä juoksin, koska sopivasti hiekoitettua polkua löytyi, ja hyvällä onnella säästyin iukastumatta. Kuivalla, lumisella talvikelillä hölkkää minun mielestäni ihan siinä missä sulalla hiekallakin, kunhan kenkien pohjissa on kuviointia. Tiedän tämän hyvin myös monivuotisen talvipyöräilykokemukseni perusteella. 

Liukastumisen riski on suhteellisen pieni, kun suhteuttaa liukkaan kelin päivien määrän kaikkien juoksupäivien määrään. Toteutuessaan kunnon kaatuminen voi kuitenkin lopettaa juoksut pitkäksi aikaa. 

Toisaalta olen alkanut vähitellen ymmärtää, että juoksukenkiä voi todellakin olla useat. Ja että aika nopeasti yhdet lenkkarit on juostu loppuun, jopa minun vuosimäärilläni. Nastakenkien hinnatkaan eivät enää nykyisin ole kovin paljon kalliimpia kuin nastattomien. Mikä etteivät siis yhdet nastalenkkaritkin mahtuisi kaappiin makoilemaan.    

Mieheni tosin huomautti, että nastat omistava nainen on tietenkin nasta pimu. Ehkä mietin vielä...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti